Oplev verden klimavenligt: Solcelletag på togene

Oplev verden klimavenligt: Solcelletag på togene

6. oktober 2022 Slået fra Af Camping Eksperten

Mange ønsker fortsat at rejse rundt i verden, men undlader at gøre det, fordi de ikke ønsker at bidrage til forurening af verden. Forbrugernes vaner ændrer sig, og de fravælger i højere grad, hvad de har lyst til, hvis det ikke kan gøres på bæredygtig vis. Derfor er der også færre, som rejser ud i verden, fordi de primære transportmidler mellem lande er enormt dårlige for klimaet. Øverst på listen for transportformer, som forurener mest, er klart flytransport. Flere undlader derfor at flyve, for at gøre en forskel i CO2-aftrykket og sende et klart signal, om at det er på tide, at vi finder en bæredygtig måde at transportere os selv mellem lande. Selvom andre transportmidler er mindre forurenende, er det ikke meget bedre. For med de internationale rejser, vil strækningerne være så lange, og toge og busser så lidt fyldt, at forureningen pr. passager fortsat er høj. Kunder kræver altså af transportbranchen, at de begynder at levere mere bæredygtige rejsemuligheder. 

 

Hvordan gør vi det så?

Det er meget nemt, som menigmand at drømme om løsninger til dette problem. Knap så nemt er det, når vi skal få det ført ud i livet. Alligevel tillader vi os at drømme om løsninger. For der må da være måder at komme rundt i verden på, som ikke er lige så forurenende, som de transportmuligheder vi har nu. Hvis man ser nærmere på, hvordan vi har formået at skabe energi til vores hjem i Danmark, har vi allerede her de første løsningsmuligheder. Vi benytter os i høj grad af både vindmøller og solceller. Og forståeligt nok kan man ikke montere en vindmølle på alle transportmidler, så den skaber sin egen energi. Men måske man kunne tage et nærmere kig på solceller. For solceller bliver i dag monteret både på marker og tage. Enkelte parcelhuse kan altså dække hele deres energiforbrug, fordi de har fået lagt et solcelletag. Dette kunne måske tænkes ind i transportmidler, så man kunne slippe noget af de fossile brændstoffer, som forurener så meget. 

 

Solcelletag på togene

Hvis man lige kort bliver hængende ved solcelletag og toge, så har man måske en brugbar løsning. For selvom toge ikke kan fragte os rundt i hele verden, lyder det ikke urealistisk, at man kan blive transporteret rundt i Europa i toge med solcelletag. Hvis togene blev omlagt til at køre på solenergi ville forureningen for denne type transport falde markant! Hvis alle toge fik installeret et solcelletag, ville man om ikke kunne dække hele energiforbruget, så supplere så forureningen faldt markant. Et solcelletag på et tog, vil være muligt allerede nu, med den teknologi, som vi har i dag og det kendskab vi har til solcelletag. Hvorfor skulle man ikke kunne forene togtransport med solenergi? Så måske netop dette er løsningen på, hvordan vi får flere ud og opleve verden igen, uden at de bidrager til klimakrisen.