Syn af campingvogn: Hvornår, hvor ofte og pris?

Syn af campingvogn: Hvornår, hvor ofte og pris?

23. april 2021 Slået fra Af Camping Eksperten

Som bilejer er man jo udmærket klar over, at ens bil skal synes med jævne mellemrum. Men når det kommer til campingvogne, så er der dog langt større usikkerhed med hensyn til lovkravene. For kræver loven egentlig at en campingvogn på samme måde som biler bliver synet? Dette vil vi i det følgende give dig et svar på, så du én gang for alle ved hvor du står i forhold til synet, frekvensen og ikke mindst prisen forbundet med et campingvogns syn. 

1. Tempo-100 godkendelse

Som udgangspunkt kræver den danske lovgivning ikke at en campingvogn skal gennemgå et periodisk syn, hvilket måske vil overraske nogle. Dog kommer alle regler jo typisk med deres sæt af undtagelser, og dette gælder naturligvis også for campingvogne. Det vil derfor nu være på sin plads, at komme lidt nærmere ind på de forskellige situationer, hvor det rent faktisk kræves at en campingvogn bliver synet. Men hvad er en Tempo-100 godkendelse så?

  • En Tempo-100 godkendelse til campingvogne er i grove træk en særlig tilladelse, der tillader dig at køre 100 kilometer i timen på enhver danske eller tysk motorvej. Tempo-100 gælder både for almindelige campingvogne, samt mindre påhængskøretøjer.

En Tempo-100 godkendelse er med andre ord lig med en langt hurtigere køretur gennem både Danmark og Tyskland – hvilket jo selvfølgelig er rigtigt dejligt. Der er jo trods alt ingen grund til at befinde sig længere tid på motorvejen end højst nødvendigt.

2. Hvilke krav skal min campingvogn opfylde?

For at din campingvogn i det hele taget kan kvalificere sig til at blive Tempo-100 godkendt, så kræver den danske og tyske lovgivning at campingvognen er:

  • Din bil skal have en ABS-bremse.
  • Din campingvogns køreklare egenvægt skal være på +125 kilo.

3. Hvor ofte skal min campingvogn Tempo-100 synes

For at kunne beholde Tempo-100 godkendelsen, så skal din campingvogn udsættes for et syn hvert andet år. Husk desuden også at forny din Tempo-100 godkendelsesattest, når du afleverer din campingvogn på værkstedet. Et Tempo-100 syn tager typisk omtrent 30-60 minutter.

4. Andre situationer hvor loven kræver et syn

Når dette så er sagt, så findes der faktisk ét yderligere punkt, hvor den danske lovgivning kræver at en campingvogn periodisk bliver synet – nemlig når en campingvogn bliver omregistreret eller hvis der foretages grundlæggende ændringer på vognens tekniske data eller konstruktion. Hvis dette er tilfældet, så handler det nu om at holde tungen rigtigt lige i munden. Der gælder nemlig her en række forskellige regler – alt efter hvornår campingvognen er blevet indregistreret for første gang:

  • Mindre end 5 år: her kræves loven ikke at campingvognen gennemgår et syn.
  • For 5-10 år siden: hvis det er mere end 2 år siden det sidste syn, så kræves det til gengæld her at campingvognen bliver synet.
  • Mere end 10 år: her vil de samme regler gælde, som ved 5-10 års punktet. Campingvognen skal derfor helt bestemt synes.

5. Hvad koster synet

Et syn på en campingvogn kan gudskelov klares for en forholdsvis beskeden pris. Faktisk vil det typisk kun koste dig omtrent 400-500 kroner at få campingvognen synet på de fleste værksteder. Så sørg endelig for at få synet klaret (hvis nødvendigt) inden sommerferien. Læs mere på FDM.