Bo i campingvogn guide: Alt du skal vide (2021)
2. august 2021Hvad gør man som campingglad dansker, hvis man har lyst til at gøre ens ophold i campingvognen en smule mere permanent. Er det i det hele taget muligt ifølge loven, at bo i campingvogn året rundt? Dette og meget andet vil vi nu diskutere nærmere i denne guide. Læs derfor videre her, og bliv en hel del klogere på alt der har at gøre med at bo fast i campingvogn i Danmark.
1. Ny lov gør det muligt at bo i campingvogn hele året
Siden den 1. juli 2021 er der nu gode nyheder for alle de campingfolk, der gør med drømme om en simplere og mere fri tilværelse. På denne dato blev det nu lovligt at bo i campingvogn året rundt, hvilket er sød musik for en lang række danske campister – der hidtil helt har været nægtet denne mulighed. Det var nemlig tidligere ulovligt herhjemme ikke at have en fast bopæl, og da en campingvogn eller autocamper jo pr. definition ikke befinder sig ét fast sted, så ville det således være i strid med loven decideret at bo i campingvognen. Dette har som sagt heldigvis ændret sig fra og med den 1 juli 2021.
2. En sandhed med modifikationer
Når dette så er sagt, så er det måske lidt af en overdrivelse at sige, at det nu er 100% lovligt at have adresse i ens campingvogn. Loven kræver nemlig stadig, at du oplyser en fast adresse. Så hvad er så den store forskel? Tingene ser jo ved første øjekast ikke ud til at have ændret sig spor. For hvis man som ejer af en autocamper eller campingvogn stadigvæk skal oplyse en fast adresse (hvilket jo netop ikke er muligt, når man bor i campingvogn hele året), så sidder man jo tilsyneladende i fuldstændigt samme suppedas som før lovændringen. Den store forskel er nu, at man som campingvognsejer nu har mulighed for at sige om særlig dispensation, der giver en ret til at bo i campingvogn året rundt – hvis der er særlige årsager, der taler til fordel for dette. Man skal med andre ord ansøge om dispensation fra staten, hvis man ønsker at bo fast i campingvogn herhjemme. Når dette så er sagt, så slipper man dog stadig ikke uden om at skulle have en fast adresse et eller andet sted i landet – selv hvis du bor hele året i din autocamper eller campingvogn.
3. Hvordan får man så dispensation til at bo i campingvogn?
Det store spørgsmål er derfor hvordan og hvorledes man søger om dispensation fra reglerne. Dette gøres ved at tage kontakt til Motorstyrelsen, hvorefter der skal følges en række helt specifikke procedurer og betingelser. Uheldigvis er det umuligt at opliste alle de betingelser der skal opfyldes for at få dispensation til at bo i ens campingvogn på årsbasis. Motorstyrelsen vurderer nemlig hver eneste ansøgning på et ”case by case” grundlag, så det vil desværre helt afhænge af den individuelle anmodning om man kan få den eftertragtede dispensation eller ej. Dog kan vi med sikkerhed sige, at det vil være et kæmpe plus at være tilmeldt Digital Post – der jo netop viser at man har et tilhørsforhold til det offentlige system. Men at være tilmeldt Digital Post har dog en endnu vigtigere funktion set med statens øjne – man skal jo nemlig som campingvognsejer være til at komme i kontakt med. Så hvis man skal opsummere, så kræver det som det allermindste at man er tilmeldt Digital Post og ikke mindst er tilknyttet en fast adresse et eller andet sted i kongeriget, hvis man skal gøre sig nogen forhåbninger om at kunne bo i campingvogn året rundt.
4. Lyder det hele ikke en lille smule underligt?
Hvis alt dette efterlader dig med fingrene kradsende i hovedbunden, så er dette faktisk slet ikke så underligt. Dispensationsreglerne lyder nemlig mildest talt en kende selvmodsigende. For at rydde op i forvirringen har Motorstyrelsen derfor for nyligt publiceret en vejledning, der har til formål at kaste lidt mere lys over de forskellige kriterier der anvendes, når de individuelle ansøgninger vurderes. Man skal derfor opfylde de følgende kriterier for at få dispensation:
- Fast adresse og Digital Post: det kræves altid at man har en fast adresse, og er tilmeldt Digital Post for at kunne komme i betragtning til en eventuel dispensation. Dette kræves som nævnt ovenfor, for at Motorstyrelsen kan komme i kontakt med ansøgeren.
- Ansvarsforsikring: ens campingvogn eller autocamper skal selvfølgelig have den påkrævede ansvarsforsikring.
- Syn: campingvognen skal desuden synes med jævne mellemrum.
- Afgifter betales: man skal desuden også sørge for at betale samtlige af ens løbende afgifter på campingvognen, såsom f.eks. vægtafgiften eller den grønne ejerafgift.
Hvis disse kriterier ikke opfyldes, så vil man have særdeles vanskeligt ved at få dispensation fra Motorstyrelsen.
5. Hvordan slipper man udenom adressekravet?
Ud af de 4 ovenstående kriterier, så er det utvivlsomt adressekravet der er det vanskeligste at komme udenom, hvis man ønsker at bo fast i campingvogn. Den eneste tilsyneladende løsning indtil videre er derfor, at man anskaffer sig en proforma adresse for at kunne gøre drømmen om det frie liv i campingvognen til virkelighed.
6. Kommunen skal også involveres
Sidst men ikke mindst, så stopper processen med at bo fast i campingvogn desværre ikke hos Motorstyrelsen. For når og hvis Motorstyrelsen efter endt ansøgningsproces accepterer dine grunde til at ville bo i campingvogn året rundt, så vil du nu hernæst blive sendt videre til din ”bopælskommune”, der nu vil tage et kig på din sag. Man skal derfor tage fat i en sagsbehandler fra ens kommune, og så blot krydse fingrene og håbe på at man landet i en forstående persons hænder. Og her er der desuden en række andre krav der skal opfyldes:
- Man skal som ansøger udfylde et skema, hvor man skifter bopælsstatus til “ukendt adresse i Danmark”.
- Man skal beholde ens nuværende læge.
- Man skal modtage et nyt sundhedskort med de opdaterede oplysninger.
- Man skal overholde ens meddelelsespligt, der er et specifikt lovkrav om at lade myndighederne vide, hvor man opholder sig. Dette skal gøres hver 2. måned.
Så der har du det. Det er bestemt muligt at bo fast i campingvogn efter lovforslaget. Du skal blot være forberedt på at stå mangt og meget i gennem for at gøre din drøm til virkelighed.