Hvor må man slå telt op i Danmark? 2020

Hvor må man slå telt op i Danmark? 2020

7. november 2020 Slået fra Af Camping Eksperten

Selvom sommeren efterhånden føles som lysår væk, så er der jo intet i vejen for at man planlægger en smule i forvejen sig til det kommende års telttur. Hvis du er helt ny når det kommer til teltferier, så vil noget af det første du helt sikker vil spørge dig selv om være, hvor det egentligt er tilladt at slå telt op i Danmark.

1. Fri teltning

Dette er faktisk et rigtigt godt spørgsmål, idet Danmark ikke har allemandsret, sådan som vi kender det fra naboerne i Sverige. Til gengæld har Danmark noget der kaldes for fri teltning, der på mange måder kan minde om den svenske allemandsret. Men hvad dækker dette begreb så over, og hvordan adskiller det sig fra allemandsretten? Svaret på dette spørgsmål er simpelt. Fri teltning betyder ganske enkelt, at der findes en række områder fordelt over hele kongeriget, hvor man frit kan slå sit telt op – og heldigvis findes der hele 201 af disse frizoner herhjemme. Denne ordning har eksisteret i Danmark siden 2004.

2. 1-2-3 reglen

Selvom der således findes rigeligt med områder med fri teltning, så gælder der dog stadig visse regler som man er nødt til at overholde. Her tænkes der især på den særlige 1-2-3 regel, der ganske enkelt betyder at der ikke må:

  • Overnattes mere end 1 nat på det samme sted.
  • Være mere end 2 telte på det samme sted.
  • Anvendes telte der er større en 3-personers telte.

Derfor kaldes denne regel for 1-2-3 reglen. Årsagen til at denne regel i det hele taget eksisterer skyldes, at man fra myndighedernes side var bekymrede over den store mængde affald, der helt naturligt ville opstå med mange telte side om side på det samme sted.

3. Plads til flere

Men hvad nu hvis man planlægger at tage på telttur med en større gruppe mennesker – f.eks. hvis der er tale om en spejder telttur eller en skoletur? Heldigvis findes der visse situationer, hvor 1-2-3 reglen ikke vil gælde. Fri teltning ordningen inkluderer nemlig hele 150 områder, hvor man må sove i telt som større gruppe. Og det bedste ved det hele er, at disse områder kommer med færdigbyggede bålpladser og shelters.

4. De generelle regler

For klarhedens skyld vil det nok være på sin plads, at afslutte med en kort gennemgang af de overordnede fri teltning regler – udover 1-2-3 reglen som jo netop er beskrevet ovenfor:

  • Dit telt må ikke slås op i nærheden beboelser, veje, campingpladser eller erhvervsvirksomheder.
  • Du må ikke tænde bål eller anvende åben ild, medmindre teltpladsen har en fast anlagt bålplads.
  • Anbring ikke din køkkenbrænder på et underlag med risiko for brandfare, såsom f.eks. nåle eller blade. Placer i stedet brænderen på en flad sten.
  • Anvend ikke åben ild i perioder med tørke.
  • Du må desuden heller ikke slå dit telt op på strand- og klitområder – også selvom de befinder sig indenfor fri teltning området.
  • Afslut altid din telttur med at rydde ordentligt op efter dig selv. Dette betyder, at du under ingen omstændigheder må efterlade affald på teltpladsen.

Læs mere på naturstyrelsen.dk her, hvis du ønsker at vide mere om hvad du må, og hvad du ikke må på din næste telttur.