Hvor meget strøm bruger man på camping? Dette bruger du strømmen på

Hvor meget strøm bruger man på camping? Dette bruger du strømmen på

2. februar 2021 Slået fra Af Camping Eksperten

At tage afsted med campingvognen på sommerferie er altid en dejlig oplevelse. Når dette så er sagt, så kræver enhver campingferie en hel del forberedelse og planlægning. Der er jo nemlig tale om et rullende hjem, der i det store og hele fungerer på fuldstændigt samme måde som en almindelig bolig – og dette gælder naturligvis også de faste udgifter. F.eks. bruger en campingvogn jo nemlig også strøm på fuldstændigt samme måde som et traditionelt parcelhus. Dog er elforbruget i en campingvogn desværre lidt af et ubelyst område i campingsammenhæng. Dette vil vi nu råde bod på i denne lille artikel, hvor du nu kan finde ud af hvad strømmen bruges til din campingvogn – og ikke mindst hvor meget strøm du skal forvente at forbruge.

1. Hvor mange volt?

Langt de fleste moderne campingvogne drives med 230 volt – altså det samme antal volt som i en almindelig stikkontakt. Når dette så er sagt, så er denne grundlæggende regel dog ikke skrevet i sten. F.eks. vil man til tider kunne stå med et 12 volt køleskab på hånden, der desværre forbruger væsentligt mere strøm end andre køleskabe – faktisk op til 20 gange mere. Dette vil dog kun være relevant i campingvogne, der anvender et genopladeligt batteri til at drive campingvognen.

2. De værste syndere

Når det kommer til strømforbruget i din campingvogn, så vil der dog typisk være tale om en række af de følgende værste syndere:

  • Elkedlen: dette uundværlige køkkenudstyrs strømforbrug vil selvfølgelig helt afhænge af hvilken type model der er tale om. Du kan dog som tommelfingerregel forvente at forbruge et sted mellem 750-2200 watt/3-10 Ampere.
  • Brødristeren: hvis du holder af ristet brød om morgenen, så vil du typisk forbruge omtrent 1200 watt/5 ampere på dette.
  • Mikrobølgeovnen: hvis du vælger at medbringe din mikrobølgeovn, så vil du typisk forbruge ca. 1200 watt/5 ampere.
  • Vandvarmeren: hvis din campingvogn har brusebad, så vil du også have brug for en vandvarmer, der typisk vil bruge 750 watt/3 ampere på at varme vandet op til brusebadet.
  • Komfuret: afhængigt af hvor mange varmeplader der er tale om, så vil et gennemsnitskomfur typisk forbruge et sted mellem 1000-2000 watt/5-9 ampere.
  • Køleskabet: et almindelig camping køleskab vil oftest forbruge et omtrent 100 watt/0.5 ampere.
  • Lysnettet: en campingvogn har naturligvis også brug for noget god belysning, når det bliver mørkt. Og her skal du nok regne med at skulle afsætte 60-80 watt/ 0.25-0.50 ampere til at oplyse campingvognen.

3. Brug de rigtige ledninger

Sidst men ikke mindst skal du også være opmærksom på at anvende de korrekte ledninger til strømmen i din campingvogn. Og ifølge loven skal du faktisk anvende et H07RN-F kabel med en ledningsdimension på 3-2.5 mm2 med neopren eller gummi kappe, når du tilkobler campingvognen til elstanderen på campingpladsen. Du skal desuden også sørge for, at der er tale om et kabel – og ikke mindst stikkontakt – med jordforbindelse. Dog skal du være bevidst om, at der kræves noget tykkere kabler, hvis der er tale om en campingvogn med 12 volt strømanlæg.