Telt VS Camping: Fordele og ulemper ved camping kontra telttur

Telt VS Camping: Fordele og ulemper ved camping kontra telttur

28. september 2020 Slået fra Af Camping Eksperten

At tage på campingferie har gennem tiderne altid været en af os danskeres yndlings ferieformer, og denne tendens ser i lyset af den nuværende coronakrise bestemt ikke ud til at ændre sig lige foreløbigt. Camping er nemlig en rigtig fleksibel ferieform, der i høj grad giver den rejsende en høj grad af frihed til selv at planlægge slagets gang. Hvis camping også lyder som en attraktiv måde at holde ferie på, så spørger du nok dig selv om du vil være bedste tjent med en campingvogn eller blot et telt. Begge dele har nemlig deres helt klare fordele og ulemper. For at gøre dit valg en smule nemmere vil vi nu give dig en overskuelig gennemgang af de forskellige positive og negative aspekter ved både campingvognen og teltet.

1. Fordele ved campingvognen

Den gode gamle campingvogn er rigtig populær herhjemme, og med god grund. Campingvognen svarer nemlig på mange måder til et transportabelt villahus eller sommerhus, og giver dig uovertruffen komfort og ikke mindst stor fleksibilitet. Prøv f.eks. bare at se de følgende fordele du får med i pakken, når du vælger campingvognen som din foretrukne ferieform fremfor teltet.

 • Stor mobilitet: med en campingvogn vælger du fuldstændigt selv, hvor du ønsker at tage hen i landet (eller udlandet i et lidt senere perspektiv). Det eneste du skal gøre er nemlig at finde en smuk campingplads, og herefter blot tilkoble campingvognen til bilen og tage afsted.
 • Mere plads end et telt: dette siger måske nok sig selv, men det er ikke desto mindre sandt. En af de helt store fordele ved at vælge en campingvogn i stedet for et telt er nemlig den ekstra plads man får at boltre sig på. Den ekstra plads som en campingvogn tibyder vil derfor give dig langt større komfort end teltet, og ikke mindst en rigtig seng at sove i om natten. Derudover kan du selvfølgelig også have langt mere oppakning med i campingvognen, hvilket man bestemt heller ikke skal kimse af.
 • Perfekt til længere ophold: en campingvogn er derudover også ideel til lidt længere ophold på en given campingplads, hvilket med et telt lynhurtigt kan blive en kende ubehageligt. Og når man så først har fået installeret sig selv på campingpladse, så kan man nu blot låne sig tilbage og nyde et par afslappende på samme sted. Desuden giver campingvognen også mulighed for at slå et fortelt op, så man også har en behagelig stue at opholde sig i inden sengetid.
 • Den kan frakobles: en anden klokkeklar fordel ved at vælge campingvognen er, at du bare kan lade den stående på campingpladsen, mens du hopper i bilen for at tage på sightseeing i lokalområdet.

Ulemper ved campingvognen

Der hvor der er fordele er der selvfølgelig også ulemper, og dette gælder bestemt også for campingvognen i forhold til et simpelt telt:

 • En langt dyrere løsning: uanset om der er tale om en ny eller brugt campingvogn, så er der jo tale om et betydeligt større udlæg end et telt. En ny campingvogn kan nemlig nemt ende med at koste dig over 150,000 kroner, hvorimod du typisk kan få et telt for under omtrent 5000 kroner.
 • Flere ekstraudgifter: som ejer af en campingvogn vil du desuden også udsættes for betydeligt flere ekstraudgifter end med et simpelt telt. Du skal nemlig regne med at skulle afsætte penge til f.eks. forsikring eller et eventuelt banklån.
 • Vanskeligere at opbevare: hvis du ikke har en fast placeret campingvogn på campingpladsen, så skal du selvfølgelig også finde et sted at opbevare campingvognen, når den ikke længere er i brug.
 • Vanskeligere transport: i modsætning til et telt, så er en campingvogn markant mere besværlig at rejse med – og især hvis der er tale om bykørsel eller stejle bakker.
 • Større benzinforbrug: sidst men ikke mindst skal du nok også regne med at skulle afsættte nogle ekstra kroner og ører til benzin. Din bil skal jo netop trække langt mere vægt, hvilket i sidste ende vil resultere i et langt større brændstofsforbrug.

2. Fordele ved teltet

Hvis du til gengæld er interesseret i en langt billigere ferieform uden den samme mængde komfort som campingvognen, så vil et nyt telt måske ikke være den allerværste idé. For uanset om du rejser i egen bil eller med statsbanerne, så er der rigtigt meget der taler for at du fravælger campingvognen til fordel for det ydmyge telt. Et telt vil nemlig give dig:

 • Hurtigere transport: netop fordi din bil ikke skal døje med campingvognens ekstra vægt, så vil du helt automatisk kunne komme langt hurtigere fra a til b – hvilket især føles rigtigt dejligt på motorvejen.
 • Rigeligt med plads: på trods af det ovennævnte, så behøver du med et telt faktisk ikke gå alt for meget på kompromis med din plads eller komfort. Man kan nemlig i dag sagtens finde et godt telt med rigeligt plads til en udfoldelig seng, og ikke mindst alt det nødvendige køkkenudstyr til ferien.
 • En billigere løsning: selvom du sagtens kan finde et telt til over 10,000 kroner, så vil et telt dog stadigvæk altid være en langt billigere løsning end ovenstående campingvogn.
 • Stort set ingen ekstraudgifter: i modsætning til campingvognen vil du med et telt stort set undgå større løbende udgifter – altså lige med undtagelse af en mulig lapning eller to.
 • Nem opbevaring: når det kommer til opbevaring efter ferien, så banker teltet ganske enkelt campingvognen af banen. et telt kræver nemlig stort set ingen plads at opbevare, hvilket man bestemt ikke kan sige om campingvognen.
 • Langt færre ekstraudgifter til brændstof: netop fordi du med telt rejser med betydeligt mindre vægt, så vil du naturligvis også komme til at spare langt flere penge i benzin end med en tung campingvogn.

Ulemper ved teltet

Når dette så er sagt, så er der naturligvis også et par ulemper forbundet ved at vælge teltet fremfor campingvognen:

 • Lidt mindre komfort.
 • Længere opsætningstid: afhængigt af det telt du vælger, så vil det altid tage en smule tid at opsætte teltet – hvorimod en campingvogn blot kan parkeres direkte på campingpladsen.
 • Mindre beskyttelse overfor vind og vejr: et telt vil desuden også altid være en kende mere modtageligt overfor koldere vejrforhold end campingvognen, idet det jo typisk vil være fremstillet i et noget tyndere tekstilmateriale.